Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι νησιώτες για τον εφιάλτη της λειψυδρίας που απειλεί τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα.

Στο iefimerida μιλούν οι δήμαρχοι της Καλύμνου κ. Ιωάννης Γαλούζης και της Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος, που εκπροσωπούν δυο από τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της λειψυδρίας, αλλά και η εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού «Global Water Partnership», κ. Κωνσταντίνα Τόλη η οποία προειδοποιεί πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς «δεν μπορεί να γίνει κάτι μαγικό, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα».

Τα έργα δεν προχωρούν λόγω γραφειοκρατίας!

Δραματική είναι η έκκληση που απευθύνει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας μέσω του iefimerida, ο οποίος υποστηρίζει ότι ενώ ο Δήμος έχει τα χρήματα, τα έργα αφαλάτωσης, που θα μπορούσαν να μετριάσουν το πρόβλημα, δεν προχωρούν λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει, με κίνδυνο το νησί να μείνει χωρίς νερό το καλοκαίρι.

«Τρέχουμε τώρα σε ένα χωριό, όπου πριν η ύδρευση γινόταν από γεώτρηση, να εγκαταστήσουμε μια μονάδα αφαλάτωσης. Έχουν ξεκινήσει οι  διαδικασίες, αλλά υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και τα μικρά νησιά, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και με αυτό το γραφειοκρατικό περιβάλλον, που ξεπερνάει και τα όρια της φαντασίας, είμαστε σε πλήρη απραξία. Αντιλαμβάνεστε το άγχος μας προκειμένου να προφθάσουμε το καλοκαίρι, γιατί δεν μπορείς ένα νησί που ανεβαίνει τουριστικά να το αφήσεις χωρίς νερό» δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα, ενώ οι μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ο ίδιος έχει ζητήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2017 από τα συναρμόδια υπουργεία να διαθέσουν μηχανικούς για να δημοπρατηθεί το έργο, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει. «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος της Αστυπάλαιας έχει μελέτες, έχει αδειοδοτήσεις, έχει τα χρήματα, αλλά δεν μπορεί να δημοπρατήσει έργο. Γιατί ο τελευταίος νόμος, ο 4412, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, η Επιτροπή πρέπει να αποτελείται από 3 μηχανικούς πιστοποιημένης υπηρεσίας… Ψάξτε και βρέστε τους! Η Περιφέρεια είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις δικές της ανάγκες. Κάνουμε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούμε από το Υπουργείο Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής για να μας διαθέσουν μηχανικούς να δημοπρατήσουμε τα έργα μας. Δεν έχει γίνει ακόμη. Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει τον Ιούλιο. Είμαστε πράγματι σε αδιέξοδο. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας δείχνει ένα ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Στην πράξη τίποτα δεν έχει γίνει», καταλήγει ο κ. Κονταράτος.

Στη γραφειοκρατία αποδίδει μεγάλο μέρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Δήμος για την υλοποίηση έργων για την λειψυδρία και ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Ιωάννης Γαλούζης, ο οποίος δηλώνει στο iefimerida: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να έχουμε πόρους για να χρηματοδοτήσουμε έργα αλλά λόγω της γραφειοκρατίας να μη μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε».

 

Υπέργεια Δεξαμενή στα Κύθηρα, χωρητικότητας 150 κυβικών μέτρων, μετά την φωτιά το καλοκαίρι του 2017

Λιτανεία στην Τήλο για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία!

Πολλά νησιά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης νερού και γίνεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν κάποια έργα έτσι ώστε το καλοκαίρι να μην διψάσουν. Νησιά τουριστικά όπως είναι η Σαντορίνη, αλλά και λιγότερο τουριστικά, όπως τα Κύθηρα, η Κάλυμνος, οι Λειψοί και η Τήλος, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Η Σίκινος, η Ανάφη, η Φολέγανδρος, το Καστελόριζο και η Σύμη στηρίζονται στην λύση της αφαλάτωσης.

Υπέργεια Δεξαμενή στην Τήλο χωρητικότητας 300 κυβικών μέτρων

Στην Τήλο μάλιστα, πριν από έναν χρόνο αφού δεν υπήρξε καμία κρατική παρέμβαση, έγινε λιτανεία από τους πιστούς για να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη ανομβρία! Μετά τη Θεία Λειτουργία οι κάτοικοι γονατιστοί έκαναν έκκληση για να βρέξει, ενώ πραγματοποιήθηκε και περιφορά της εικόνας του Προφήτη Ηλία στο χωριό Καλυθιές.

Η μεταφορά νερού με υδροφόρες, στα νησιά που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, πλέον έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω μνημονιακής απαγόρευσης, καθώς είναι μια λύση οικονομικά ασύμφορη. Είναι ενδεικτικό πως το 2015 δαπανήθηκαν περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά νερού σε 10 άνυδρα νησιά της χώρας. «Με τα χρήματα που έχουν πληρωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, για την μεταφορά νερού με υδροφόρες, που και η ποιότητα τους είναι αμφίβολη, θα είχαμε αποκτήσει μονάδες αφαλάτωσης», τονίζει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

Τα άνυδρα νησιά αυξάνονται, ενώ λόγω του τουρισμού αυξάνονται και οι ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποίηση του κόσμου για λελογισμένη χρήση νερού.

Η διευθύντρια Προγραμμάτων τους διεθνούς οργανισμού «Global Water Partnership» Κωνσταντίνα Τόλη

«Μίγμα λύσεων» προκρίνουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί προκρίνουν «μίγμα λύσεων» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η διευθύντρια Προγραμμάτων τους διεθνούς οργανισμού «Global Water Partnership» κ. Κωνσταντίνα Τόλη, μιλώντας στο iefimerida εξηγεί ότι η αφαλάτωση είναι η κύρια λύση για τα άνυδρα νησιά αλλά όχι η μοναδική. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στα νησιά, με την υλοποίηση έργων όπως κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης νερού, βελτίωση υποδομών αλλά και προγραμμάτων εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση στην ορθή χρήση των υδάτινων πόρων. Όπως επισημαίνει η κ. Τόλη το πρόβλημα σε πολλά νησιά δεν είναι μόνο της ποσότητας του νερού, αλλά και της ποιότητας.

«Η λειψυδρία θεωρείται δεδομένη και δεν θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει κάτι μαγικό το οποίο θα λύσει τα προβλήματα. Ούτε αναμένουμε ότι θα αυξηθεί η βροχόπτωση στα νησιά ώστε να υπάρξει περισσότερο νερό. Τη στιγμή μάλιστα που το νερό υπεραντλείται, και νερό να μαζευτεί πλέον έχει υφαλμυρωθεί» δηλώνει η κ. Τόλη και προσθέτει: «Η λύση για τα νησιά, όπως και για κάθε άνυδρη περιοχή θα είναι πια η αφαλάτωση. Το θέμα είναι ότι η αφαλάτωση έρχεται με διάφορα κόστη και ενεργειακά και περιβαλλοντικά, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Επί της ουσίας όμως οι παγκόσμιες πρακτικές ορίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μίγμα λύσεων.

Προφανώς η αφαλάτωση θα είναι η κύρια λύση, από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους και το βρόχινο νερό και κυρίως στην ανακύκλωση γκρίζου νερού αλλά και νερού από βιολογικούς καθαρισμούς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δευτερεύουσες χρήσεις. Εκτός από τα έργα συλλογής βρόχινου νερού ή τα έργα συλλογής πλημμυρικού νερού, επιπλέον εξετάζουμε την δυνατότητα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια έργα που αφορούν την βελτίωση των δικτύων και των υποδομών. Οι υποδομές στα νησιά είναι παλιές και δεν έχουν συντηρηθεί κατάλληλα», καταλήγει η κ. Τόλη.

Κακής ποιότητας το νερό των γεωτρήσεων στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της λειψυδρίας, ο Δήμος προωθεί ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων, το οποίο όμως έχει αρκετές δυσκολίες, αφού το νερό πλέον δεν είναι καλής ποιότητας. «Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο τα τελευταία χρόνια και σε εμάς. Ο Δήμος προχωράει σε ένα πρόγραμμα επιπλέον γεωτρήσεων και επιπλέον σε κατάρτιση φακέλων για αφαλάτωση στην Κάλυμνο. Φέτος έγιναν έργα στα δυο μικρά νησάκια μας και φέτος ετοιμάζουμε φάκελο για να προχωρήσουμε σε αφαλάτωση στο κεντρικό νησί. Έχουμε γεωτρήσεις αλλά λόγω της λειψυδρίας το νερό δεν είναι καλής ποιότητας και χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία» δηλώνει ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Ιωάννης Γαλούζης .

Ο κ. Γαλούζης υποστηρίζει ότι η γραφειοκρατία έχει δέσει τα χέρια του Δήμου: «Η νομοθεσία μας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα λόγω γραφειοκρατίας, ειδικά σε θέματα διαγωνισμών, με αποτέλεσμα πολλά έργα να πηγαίνουν πίσω. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να διευκολυνθούν αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουμε σε πολλά θέματα. Μέχρι να προχωρήσουμε τις μελέτες και τους διαγωνισμούς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα. Θέλουμε στελέχωση, χρειαζόμαστε προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες στον Δήμο, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και να τρέξουμε τα έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, καθώς αυτές οι μελέτες γίνονται από εμάς, από τον Δήμο και όχι από την Περιφέρεια» καταλήγει ο κ. Γαλούζης.

Εσωτερικό παραδοσιακής δεξαμενής στην Σαντορίνη 1.500 κυβικών μέτρων, της οποίας την επισκευή και συντήρηση ανέλαβε το πρόγραμμα NCWR

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, τόσο των κατοίκων των νησιών, όσο και των τουριστών, είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η λειψυδρία.

Ο οργανισμός Global Water Partnership και φέτος υλοποιεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης του κόσμου, που χρησιμοποιεί και σκίτσα. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Διότι υπάρχει υπερκατανάλωση και κατασπατάληση του νερού, ενώ θα μπορούσαμε με πολύ απλές πρακτικές να εξοικονομούμε νερό. Δεν κοιτάζουμε πάντα να αυξάνουμε την παροχή νερού, πρώτα κοιτάζουμε να μειώσουμε τη ζήτηση, και αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι έχει την ίδια ακριβώς ευθύνη. Δεν είναι ευθύνη του Δήμου να παρέχει απλά το νερό. Είναι ευθύνη του καθενός μας, ως καταναλωτή, να το διαχειρίζεται ως ένα αγαθό», δηλώνει η κ. Κωνσταντίνα Τόλη.

Πηγή: iefimerida.gr